Innowacja pedagogiczna: „Eko szklarnia pod klonem”- Jak sobie posiejemy, tak sobie zjemy.
W naszym Ośrodku w miesiącu wrześniu 2022/2023 powstał pomysł na budowę „Eko-szklarni pod klonem” i został wdrożony do realizacji. Została założona ekologiczna uprawa warzyw i owoców. Rozpoczęliśmy kompostowanie organicznych pozostałości po posiłkach, by nie trafiały do kosza, a mogły zasilić naszą „Eko-szklarnię.”
Głównym celem innowacji jest uwrażliwienie uczniów na problemy środowiskowe i ekologiczne. Dzięki uprawie ekologicznych warzyw i owoców przez uczniów, a także założenia szkolnej szklarni chcemy kształtować odpowiednie postawy i podejmowanie przez dzieci właściwych decyzji żywieniowych i szacunku do wyprodukowanej żywności.
Podczas innowacji zostały przeprowadzone warsztaty edukacyjne z obszaru ekologii i upraw ekologicznych. Wychowankowie byli odpowiedzialni za wysianie, przygotowanie sadzonek, przełożenie do gruntu, podlewanie, nawożenie oraz zbiór plonów.
W czasie warsztatów edukacyjnych wychowankowie zbierali plony, przygotowanych i wysianych wcześniej warzyw i owoców w naszej szklarni: pomidory, ogórki, sałata, szczypiorek, rzodkiewka, papryka.
Po zbiorze warzyw i owoców nasi uczniowie sami przygotowali dla nas zdrowe i pyszne sałatki warzywne.