W naszym Ośrodku w miesiącu wrześniu 2023/2024 kontynuujemy naszą innowację pedagogiczną „Eko-szklarnię pod klonem”. To ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
Głównym celem innowacji jest uwrażliwienie uczniów na problemy środowiskowe
i ekologiczne. Dzięki uprawie ekologicznych warzyw i owoców przez uczniów, a także założenia szkolnej szklarni chcemy kształtować odpowiednie postawy i podejmowanie przez dzieci właściwych decyzji żywieniowych i szacunku do wyprodukowanej żywności.
Podczas innowacji zostały przeprowadzone warsztaty edukacyjne z obszaru ekologii
i upraw ekologicznych. Wychowankowie byli odpowiedzialni za wysianie, przygotowanie sadzonek, przełożenie do gruntu, podlewanie, nawożenie oraz zbiór plonów.
W trakcie warsztatów edukacyjnych wychowankowie zbierali plony, przygotowanych
i wysianych wcześniej warzyw i owoców w naszej szklarni: pomidory, ogórki, sałata, szczypiorek, rzodkiewka, papryka.
Po zbiorze warzyw i owoców nasi uczniowie sami przygotowali dla nas zdrowe i pyszne sałatki warzywne.
Zdjęcia wykonane przy użyciu sprzętu #LabolatoriaPrzyszłości #LabolatoriaPrzyszlosci