W dniu 19 listopada 2015r. w ramach pierwszej edycji konkursu wewnątrzszkolnego „Kucharz roku 2015/2016”, realizowanej od początku roku szkolnego, wszyscy uczniowie uczyli się poprawnego i estetycznego nakrycia stołu oraz etykiety obsługi klienta na warsztatach zawodoznawczych z udziałem profesjonalnego kelnera.Przybyły gość – pan Ireneusz Małkowski, który na co dzień jest kelnerem w Hotelu Maria Helena w Szczawnie Zdroju , a z zawodu kucharzem zaprezentował sposoby ułożenia wieloelementowego serwisu stołowego i sztućców oraz ciekawe dekoracje z serwetek. Okazało się, że zwykła papierowa serwetka może być wdzięczną dekoracją stołu, gdyż daje się złożyć w stożek, wachlarz, kieszonkę czy trójkąt. Wychowankowie chętnie próbowali własnych sił przy próbach składania serwetek i dekorowania stołu.
Pan Ireneusz Małkowski posiada ponad 30-letnie doświadczenie w pracy, był kelnerem
w kultowym Hotelu Sudety w Wałbrzychu. Z wielką pasją opowiadał o własnych doświadczeniach z pracy, a tym samym pogłębił wiedzę uczestników warsztatów na temat tej niezwykłej profesji.