W dniu 23 maja 2016r. w naszym Ośrodku odbyły się międzyszkolne prezentacje „Wariacje kulinarne – przystawki i desery” pod honorowym patronatem Starosty Powiatu Wałbrzyskiego.
Tego dnia gościliśmy ekipę z Zespołu Szkół Cechu Rzemiosł Różnych i Małej Przedsiębiorczości
w Wałbrzychu- nauczyciela zawodu panią Iwonę Chojnowską oraz jej podopiecznych: Oskara Kamińskiego i Oskara Jankowskiego – wicemistrzów Polski w cukiernictwie i zdobywców tytułu wywalczonego podczas targów EXPO SWEET 2016 w Warszawie.
Prezentacje kulinarne uświetnił swoją obecnością mistrz świata cukierników pan Mieczysław Chojnowski z Cukierni K.M. Świerczyńscy w Wałbrzychu ,który zaprezentował nam wykonanie kunsztownego łabędzia z masy lukrowej.
Uczniowie z zaproszonej szkoły pod kierunkiem pana Mieczysława wykonywali wyborny deser
z masy waniliowo- czekoladowej z serka mascarpone na kruchym spodzie z płatkami żurawiny, świeżymi owocami i miętą.
Nasza drużyna w składzie: Natalia Pietryga, Maciej Żebrowski , Alan Przybylski oraz Kacper Rudziński pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych pani Iwony Frąckowiak przygotowała pyszne przystawki na zimno. Były to: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem, roladki z pastą chrzanową, jaja nadziewane szynką, tortellini, karczek i schab pieczony.
Swoją obecnością zaszczycili nas zaproszeni goście w osobie Starosty Pana Jacka Cichury, Wicestarosty Pana Krzysztofa Kwiatkowskiego oraz Naczelnika Wydziału Organizacyjnego i Spraw Obywatelskich w Starostwie Powiatowym – pani Anety Błaszkiewicz, pana Stanisława Janora Wiceprzewodniczącego Rady Powiatu, pana Piotra Zimnickiego Prezesa Zarządu Powiatowego PSL
w Wałbrzychu oraz pana Jana Brzezińskiego Dyrektora Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. Stanisłwa Palucha w Wałbrzychu wraz z małżonką Agnieszką Brzezińską.
Młodym cukiernikom i kucharzom oraz ich opiekunom– uczestnikom prezentacji kulinarnych dyplomy i upominki wręczył Starosta pan Jacek Cichura oraz złożyła gratulacje Dyrektor naszego Ośrodka pani Dorota Błażejowska.
To była wspaniała lekcja zawodoznawcza z wymianą doświadczeń pomiędzy uczestnikami szkół
w prezentacjach kulinarnych.