W dniu 21 października b.r. uczniowie klasy VIII oraz przedstawiciele branżowej szkoły pierwszego stopnia, kierunek kucharz mieli okazję zobaczyć wnętrza Gościńca Eden w Kowalowej. Dzięki uprzejmości Pana Andrzeja Marciniaka, młodzież zwiedziła część restauracyjną i noclegową obiektu.
Spotkanie było podzielone na dwie części: teoretyczną w formie wykładu na temat wartości pracy w życiu człowieka, charakterystyki zawodu kucharza oraz część praktyczną, obejmującą spacer po pokojach i pomieszczeniach ogólnodostępnych.
Uczniowie mogli się dowiedzieć o historii gościńca, usługach przez niego świadczonych i ciekawostkach na temat obiektu, poznali przepisy kulinarne na zupę ogórkową, pomidorową oraz żurek. Widzieli dawne, eleganckie narzędzie do oczyszczania obrusów z okruchów potraw, serwowanych na stół. Każdy z uczestników docenił gościnność, doświadczenie i profesjonalne wskazówki Pana Andrzeja Marciniaka.
Wykład uzupełnił słodki poczęstunek podany przez gospodarza obiektu, za który bardzo dziękujemy. Spotkanie uświetniły także ciekawostki dotyczące aranżacji sal dotyczące m.in. sztuki i malarstwa secesyjnego.